Spara pengar – 15 tips

Tips spara pengar

2019-04-27 – Inlägget innehåller reklamlänkar

Hur sparar man pengar? Genom att spara pengar på onödiga utgifter får du mer pengar över till sådant du faktiskt vill unna dig och lägga pengar på. Här får du tips om hur du enkelt kan spara pengar i vardagen.

1. Spara pengar snabbt – se över dina avtal

Du kan tjäna tusenlappar varje år på att se över dina avtal. Bolån, elavtal, mobilabonnemang och försäkringar är exempel på avtal som det lönar sig att se över och byta.

Bolån – spara pengar på lägre ränta

Du bör se över vilken boränta ditt bolån har och jämföra och kolla upp om du har ett bra avtal idag. Om du inte har det och din ränta är rörlig kan det löna sig att förhandla. Var tuff och beredd på att byta bank om din nuvarande inte vill ge dig tillräckligt bra villkor.

Har du ränterabatt?

Har du ett rörligt bolån finns det en sak du särskilt ska vara uppmärksam på och det är om du har en ränterabatt som löper årsvis. Du kanske har förhandlat till dig en riktigt bra rabatt men efter den har gått ut, vanligtvis efter ett år, får du betala bankens listränta som kan vara mycket högre.

Vanliga lån

Har du den bästa räntan du kan få? Kanske har du flera lån som du vill slå ihop till ett? Här finns pengar att tjäna. Förhandla med din bank och se till att få den lägsta räntan.

Vill du att någon annan gör jobbet funkar Lendo utmärkt. Där gör du en enda ansökan och får svar från flera olika banker och kan välja den med bäst ränta.

Samla lån och krediter – sänk dina månadskostnader

Elavtal

Du ska aldrig betala en årsavgift på ditt elavtal. Just den avgiften kan du alltid förhandla bort och du sparar runt 450 kronor om året på det. Och när du ändå ser över ditt elavtal så kan du byta till en leverantör som har det lägsta elpriset eller så ringer du helt enkelt ditt nuvarande elbolag och frågar om de kan matcha. Det kan de nästan alltid eller i varje fall nästan.

Hos elskling.se kan du jämföra elpriser och byta elavtal (adlink).

Mobilabonnemang

Det kan skilja många kronor för samma mobilabonnemang beroende på vilken leverantör du väljer och vilket avtal du har. Här kan du verkligen spara pengar!

Priserna varierar förstås beroende på vilka behov du har, om det är främst samtal och sms eller mängden surf som är viktig. Hallon och Vimla (adlinks) har båda prisvärda abonnemang och är dessutom extra billiga för barn, ungdomar och studenter.

Bästa och billigaste mobilabonnemanget 2019

2. Spara pengar med en app

Behöver du ett smart verktyg som hjälper dig att spara pengar? I appen Dreams kan du sätta upp mål, bestämma hur mycket du ska spara på hur lång tid och även spara tillsammans med andra till gemensamma mål som till exempel ett bröllop eller en resa.

Tink är en annan app som hjälper dig att få koll på pengarna. Du kan koppla appen till ditt bankkonto och du får kategorier, diagram, staplar och spartips. Du kan även göra en budget, jämföra boräntor och flytta bolån i appen.

3. Spara pengar på mat som är billig och nyttig

Mat är en stor utgiftspost för de flesta och här finns pengar att spara. Dessutom finns det massor av mat som är både billig och nyttig. Ett par favoriter är linssoppa och fisksoppa.

4. Gör matlåda

När vi ändå är inne på mat. Matlåda är ett klassiskt tips men fortfarande ett bra sätt att spara pengar på. Du får en fullvärdig hemlagad lunch för 20 kronor medan en lunch ute kostar runt 100 kronor.

5. Återanvänd och köp begagnat

Varför köpa nytt när du kan hitta samma sak betydligt billigare begagnat? Du sparar både pengar och det är mer miljövänligt.

6. Finns det yrkesskolor där du bor?

Behöver du gå till frisören, laga bilen eller beställa en tårta? Om du har en yrkesskola i din närhet brukar det gå att handla där till ett betydligt lägre pris än om du handlar någon annanstans. Tänk bara på att det just är elever som utför arbetet under överinseende av sina lärare vilket gör att arbetet brukar ta längre tid.

7. Cykla till jobbet

Ställ bilen och cykla till jobbet så får du både motion och sparar pengar.

8. Åk kollektivt

Är avståndet väl långt för att cykla brukar det i alla fall vara billigare att åka kollektivt än att ta bilen.

9. Handla frukt och grönt efter säsong

Det lönar sig att hålla koll på priserna i frukt- och grönsaksdisken och köpa frukt- och grönsaker efter säsong.

10. Sänk värmen hemma

När elpriserna skjuter i höjden är det ett bra tips att sänka värmen ett par grader hemma och klä på sig lite extra i stället.

11. Låna böcker

Gillar du att läsa? Då är biblioteket din guldgruva. Hittar du inte boken du letar efter? Prata med bibliotekarien så brukar de kunna ta hem boken du vill läsa.

12. Res prisvärt

Res precis innan eller precis efter skolloven om du har möjlighet. Bo strax utanför centrum om du reser med bil eller där det finns bra kommunikationer. Du kan också spara pengar genom att använda olika kundrabatter från ICA, Coop med flera.

Bästa kreditkortet på resan 2019

13. Drick vatten

Genom att dricka vatten istället för saft, läsk, juice eller något annat som kostar pengar kan du spara pengar.

14. Handla kvalitet

Den här är lite knepig för å ena sidan får du ofta vad du betalar för. Å andra sidan finns det många billigare produkter som har precis samma goda kvalitet som dyrare märken. Men hur ska du veta? Titta på varudeklarationen och innehållsförteckningen. Känn på kvaliteten när du ska handla kläder till exempel.

15. Rabatter

Med rabatter kan du spara pengar, särskilt om du ska köpa något som kostar lite mer. Många butiker har kundklubbar som regelbundet ger rabatter både när du handlar på nätet och i den fysiska butiken.

Lycka till med att spara pengar!

Spara i fonder, till pensionen, till barnen – Tips på hur du kan tänka kring ditt sparande.