Börja med aktier – så handlar du med aktier

Börja med aktier

2019-09-05 – Inlägget innehåller reklamlänkar

Vill du börja med aktier? Här får du som är nybörjare lära dig grunderna. Vad en aktie är, om utdelning, courtage och hur många bolag din aktieportfölj ska ha.

Vad är en aktie?

En aktie är en andel av ett företag. Äger du en aktie äger du alltså en liten del av ett företag. Du har rätt att gå på årsstämman och att rösta där. En A-aktie ger en röst och i publika bolag, sådana bolag som går att handla på börsen, kan det finnas flera miljoner aktier. Till exempel har ett bolag som ICA fler än 200 miljoner aktier, så för att faktiskt ha något att säga till om behöver du ha många aktier. Oftast är det huvudägarna som äger majoriteten av aktierna och bestämmer i bolaget.

Skillnaden mellan A och B-aktie

Där en A-aktie ger en röst ger en B-aktie en 10-dels röst vilket innebär att du behöver 10 B-aktier för att ha lika mycket makt som med en A-aktie. Men de allra flesta handlar med aktier för att tjäna pengar, inte för att få makt i ett bolag. Därför brukar de flesta handla den aktie det är mest omsättning i eftersom de aktierna också är lättast att sälja om man skulle vilja det.

I några bolag finns det C-aktier också. En C-aktie ger endast en 1000-dels röst mot en A-aktie. Sist men inte minst finns det preferensaktier vilket innebär att innehavarna av preferensaktier har rätt till utdelning före de vanliga aktieägarna. Oftast en på förhand fastställd utdelning som sedan inte höjs år efter år utan som är fast, som en ränta ungefär.

Aktier med utdelning – vad är det?

Utdelning är när företaget du äger aktier i delar ut en del av vinsten till dig och andra aktieägare. Hur stor utdelningen ska bli bestäms på årsstämman och kan variera år från år när det gäller vanliga aktier som inte är preferensaktier.

Du kan alltså tjäna pengar både på att aktiekursen stiger och att du får en regelbunden utdelning från företagets vinst. Utdelning kallas även för direktavkastning men utdelningen brukar anges i kronor medans direktavkastningen anges i procent av aktiekursen och kan alltså variera från dag till dag.

Aktiekurs

Aktiekursen är hur mycket aktien handlas för vid ett visst tillfälle. Om du köper en aktie för 100 kronor idag kan den både stiga och sjunka i värde i framtiden. Detta är viktigt att förstå eftersom du kan både tjäna pengar och förlora pengar på aktier och det finns inga garantier att din aktie är värd något alls i framtiden. Däremot kan du aldrig bli skyldig några mer pengar för att du äger aktier som du har handlat på börsen. Men du kan förlora de pengarna du har handlat för. Med det sagt är det sällsynt att stora, lönsamma företag tappar hela värdet.

Vad är skillnaden mellan en fond och aktier?

En aktie är en andel av ett enda företag. En fond innehåller många olika företag och du köper en del av alla företagen på en gång. Du kan välja en fond men inte exakt vilka aktier som fonden ska innehålla. Till exempel finns det fonder med enbart svenska aktier, fonder som innehåller aktier från hela världen, fonder som bara innehåller fastighetsaktier och fonder som bara innehåller småbolag och så vidare.

Fördelen med fonder är att du inte behöver välja ut enskilda företag och du får också en större riskspridning. Nackdelen med fonder är att du inte får välja företag du själv tror på och du får inte heller chansen till en högre utveckling om ett företag går bättre än andra bolag.

Aktier för nybörjare – starta genom att öppna ett investeringssparkonto

För att börja handla med aktier behöver du ett konto, oftast ett så kallat investeringssparkonto, ISK. Du kan också handla med aktier på ett aktiekonto men det är nästan alltid fördelaktigare med ett ISK. På ett ISK betalar du en schablonränta på hela ditt kapital, på ett aktiekonto är skatten 30 % av vinsten.

Då schablonräntan på ISK-kontot baseras på statslåneräntan går det inte att säga exakt vilken ränta du kommer att få betala. I skrivande stund får du på ett kapital om 100 000 kronor betala cirka 460 kronor i skatt per år.

Du kan också välja att handla med aktier på ett aktiekonto. På aktiekonto betalar du skatt först när du säljer dina aktier och innan dess betalar du ingen skatt alls. Men låt säga att du har gjort en vinst på 20 000 kronor så blir skatten 6 000 kronor.

Du kan skaffa ditt ISK eller aktiekonto hos Avanza eller Nordnet där du enkelt blir kund med ditt mobila bank-id och det kostar ingenting att skaffa ett konto.

Courtage – Vad kostar det?

Courtage är det belopp du betalar vid varje aktieaffär. Hur högt courtaget är beror på vilken nätmäklare du väljer och deras priser. Courtaget är särskilt viktigt att titta på om du gör mindre affärer så att kostnaderna inte äter upp vinsten. Både Avanza och Nordnet har gratis courtage för nya kunder upp till ett visst belopp och ett visst antal transaktioner.

Därför är Avanza bättre än Nordnet

Hur vet jag vad som är en bra aktie?

Den som har svaret på denna frågan är antagligen en förmögen person. Det finns många olika sätt att titta på en aktie. Många tittar på utdelningen, hur hög den är och om den har stigit flera år i rad. Några tittar på vilken potential man tror att företaget kommer att ha i framtiden. Andra tittar på hur aktiekursen rör sig.

Koll på pengarnas tips till dig som vill börja handla med aktier är att handla aktier där företagen går med vinst och har utdelning samt att du handlar aktier i företag som du förstår vad de gör. Läs på noga om de företag du är intresserad av. Det är lättare att ta en tillfällig nedgång av aktiekursen om du vet att “ditt företag” går bra i grunden.

Hur många bolag ska jag köpa aktier i?

För att sprida risken är det bra att äga aktier i olika bolag och i olika branscher. Minst 10-15 bolag i 5-7 olika branscher är en bra aktieportfölj. Men kanske är du helt nybörjare på aktier och vill spara varje månad och då kan du börja med ett par olika bolag och fylla på efterhand.

Köpa för allt på en gång eller månadsvis?

Du som vill börja med aktier kanske redan har ett sparkapital som du vill investera eller så vill du investera som ett sparande varje månad. Det finns inget som är rätt eller fel här men det är alltid svårt att tajma marknaden så det tryggaste sättet att parera upp- och nedgångar är att investera månadsvis eller på annat sätt med jämna mellanrum.

Hur mycket ska jag handla för?

Börja med mindre summor och lär dig hur det funkar att handla med aktier. Vill du investera mer rekommenderar vi att du sparar i fonder tills du känner att du har tillräckligt med kunskap om aktiehandel. Spara regelbundet, gärna månadsvis, och på lång sikt så kan du vara lugn när börsen svänger upp och ner. De tillfälliga nedgångarna kan gynna din portfölj eftersom du då köper billigare.

Lycka till med din aktiehandel!