Avanza vs Nordnet

Avanzavsnordnet

2019-03-16 – Inlägget innehåller reklamlänkar

Avanza eller Nordnet? Vilken nätmäklare är egentligen bäst? Det finns många nätmäklare att välja på och varje bank har en egen lösning för att handla med aktier – men här ställer vi de två populäraste i var sin ringhörna och utser vinnaren.

Vill du börja med aktier? Här kan du som är nybörjare lära dig om hur du handlar med aktier.

Snabb och smidig plattform avgörande

När du handlar med aktier kan det vara helt avgörande att du har en bra nätmäklare som gör att du kan handla aktier snabbt och smidigt. Om det krånglar när du ska lägga din order kan det innebära en missad chans till en bra affär.

Avanza vs Nordnet – priser/courtage

Priserna skiljer sig inte mycket åt mellan Avanza och Nordnet. Hos både Avanza och Nordnet kan du handla aktier gratis som ny kund under vissa belopp och under ett visst antal affärer. Båda nätmäklarna har courtagealternativ för dig som handlar för små belopp och courtageklasser för mellan och stora affärer . De följs åt i sina priser i de olika courtageklasserna så där kan vi inte avgöra om det är Avanza eller Nordnet som är bäst.

Avanza vs Nordnet – användarvänlighet

Avanza

I Avanzas app gör du enkelt dina affärer i mobilen och det går snabbt. Samma sak i datorn. Det är överskådligt och lätt att hitta. Aktielistan och Aktiegeneratorn är två bra verktyg för att leta efter de aktier som passar just dig. Det går att söka på historisk utveckling, utdelning, antal ägare med mera. Enklare analysverktyg finns också för den som så önskar. Dessa verktyg finns endast via webbläsare dock.

När du klickar på en aktie, oavsett om du använder appen eller datorn, finns där information om bolaget, aktien med p/e-tal, utdelning och annat som den intresserade aktiehandlaren brukar vilja veta. Dessutom en nyhetsfeed med pressmeddelanden och nyheter kring bolaget.

Nordnet

Till skillnad från Avanza så är Nordnets app nästintill oanvändbar. Det går långsamt från att vi lagt order till att ordern faktiskt går igenom. Har du minsta bråttom att köpa eller sälja en aktie är rådet att använda datorn. Men även om du använder datorn är webbplatsen svårnavigerad och det är knepigt att hitta.

Även Nordnet har liknande information som Avanza när det gäller nyckeltal både i appen och på datorn men ingen företagsbeskrivning i appen utan det finns bara via webbläsare.

Det är förvånande att en stor aktör som Nordnet inte fungerar bättre i appen och att användarvänligheten även via webbläsaren är så låg.

Avanza eller Nordnet – låna pengar

Både Avanza och Nordnet lånar ut pengar till värdepappershandel mot att du har dina befintliga värdepapper som säkerhet. Hos Avanza varierar räntan från 0 kronor till 1,74 % beroende på hur stort lånebeloppet är och beroende på belåningsgraden.

Att hitta vilken ränta Nordnet har på sitt så kallade knockout-lån var som att försöka hitta en nål i en höstack. Räntan är som lägst 0,99 % och sedan varierar den. För att få veta den personliga räntan behöver man göra en ansökan och aktivera knockout-lånet.

Det går inte göra en bedömning på vem som ger det bästa lånet med dina värdepapper som säkerhet eftersom Nordnets priser är väldigt oklara innan du har tagit lånet och vilka villkor som gäller. Avanza blir därför vinnare på walkover i detta fall.

Och vinnaren är…

Därmed är den totala vinnaren… Avanza (adlink)! För Koll på pengarna råder ingen tvekan om vilken som är den bästa nätmäklaren av Avanza och Nordnet. Priset är likvärdigt och Avanza har allt som inte Nordnet har. Vi kan inte hitta något som Nordnet har och som Avanza saknar. Hur dessa två aktörer kan betraktas som likvärdiga konkurrenter går oss faktiskt helt förbi.

Skaffa ditt ISK-konto hos Avanza här:

Lycka till med din aktiehandel!